vakantie

Zorg dat je echt vrij hebt in de vakantie

Posted on Posted in Algemeen Dagblad, Werk en loopbaan

Wie is er écht vrij in de kerstvakantie? Dus niet stiekem even je werkmail kijken of de telefoon opnemen als de baas belt. Twee weken onbereikbaar zijn is heel gezond, maar in de praktijk werkt het anders.

Onder de kerstboom bij schoonmoeder verveeld nog even je werkmail bekijken. Op 27 december naar kantoor bellen of alles goed loopt. En later die week nog vragen van je leidinggevende beantwoorden via Whatsapp.

Voor veel Nederlanders is vakantie helemaal geen vakantie. Ze worden gebeld of gemaild met vragen, doen wat achterstallig werk of moeten vol aan de bak bij onverwachte ontwikkelingen in het bedrijf. Volgens onderzoeksbureau Multiscope mailt en whatsappt 40 procent iedere dag met kantoor, een derde zegt op vakantie gewoon door te werken.

Om zeep
Katie Denis, van de Amerikaanse organisatie Project: Time Off, schreef begin deze maand in The Harvard Business Review dat leidinggevenden die verwachten dat hun personeel op vakantie bereikbaar blijft, de bedrijfscultuur gestaag om zeep helpen. In Amerika is vakantie na de zorgverzekering de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde. Wie daar aan morrelt, ziet het personeel snel vertrekken, aldus Denis.

Lees verder bij het AD