MuziekNRC Handelsblad

Matmos – een plastic afvalberg

Het Amerikaanse duo Matmos maakt al vijfentwintig jaar elektronische muziek volgens zelfopgelegde regels. Dit keer werd al het geluid uit plastic gehaald. „Op een avant-gardemanier spelen we met muzikale clichés.”

Waar andere stellen hun jubileum vieren met een feestje of een romantisch samenzijn, zo vieren Drew Daniel en Martin Schmidt hun 25-jarige relatie met een nieuw album. Als Matmos maakt het duo sinds 1997 muziek volgens zelfopgelegde regels. Befaamd is hun album A Chance To Cut Is A Chance To Cure uit 2001 dat geheel bestaat uit geluiden opgenomen tijdens operaties in een ziekenhuis. Hun vorige album Ultimate Care II (2016) maakten ze met de geluiden van hun wasmachine. Hun nieuwste album Plastic Anniversary is geheel opgebouwd uit plastic geluid. Van een plastic schild dat bij de ME wordt gebruikt, tot plastic instrumenten en zelfs een plastic borstimplantaat.

Lees hier het hele interview in NRC.