Algemeen DagbladInterview

Relativeren leer je zo

Goed relativeren kan je slapeloze nachten, een burn-out en veel overbodige stress besparen. Maar kun je relativeren ook leren? Frank van Marwijk, die recent het boek ‘Doe Niet Zo Moeilijk’ schreef, denkt van wel.

De ouders van Frank van Marwijk hadden een kapsalon waar een tegeltje aan de wand hing met de tekst: ‘Het onmogelijke doen we direct. Wonderen duren wat langer.’ ,,Het relativeren heb ik dus deels van huis uit meegekregen”, zegt Van Marwijk. ,,Ik heb geleerd dat er altijd problemen zullen zijn, maar dat je daar ook met afstand naar kunt kijken. Zonder dat je te afstandelijk wordt. Het werkt ook niet om alles weg te relativeren. Het tegeltje zegt dat je tegelijkertijd kunt relativeren terwijl je ook voor het maximale gaat en zelfs irreële doelen durft na te streven.”

Lees hier het hele artikel in het Algemeen Dagblad.